Sorbet cytrynowy to najlepsza rzecz, o której można pomyśleć w gorące letnie dni. Lub w dowolnym innym momencie, gdy masz ochotę po prostu się odświeżyć. Taki niezwykły smak wciąż trzeba szukać! Ponadto sorbet jest znacznie zdrowszy niż pełnotłuste lody śmietankowe.
Składniki
- cytryna - 4 kawałki
- woda - 1 szkło
- miód - 3 art.
- substytut cukru - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej wodę z miodem i cukrem lub substytutem. Zagotuj trochę syropu.
Zalej cytryny wrzącą wodą, usuń skórkę i wyślij do syropu. Gotuj przez kilka minut po ugotowaniu, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut pod pokrywką.
Wyciśnij sok z cytryn i wymieszaj z odcedzonym syropem. Wlać do pojemnika i wysłać do zamrażarki.
Co 30 minut dokładnie wymieszaj mieszaninę i odsyłaj, aż całkowicie zamarznie. I tak 5-6 razy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy