Nie czekaj na święta i okazje, już dziś przygotuj niezwykły deser! Oferuję wspaniały przepis na ciasto marchewkowe z kremem maślanym i orzechami. W przeciwieństwie do większości takich opcji, ciasto jest lekkie, zbliżone do biszkoptu.
Składniki
- mąka - 1 szkło
- marchew - 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 180 g
- skrobia - 1 art.
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (hot) – 1 łyżeczka
- masło - 300 g
- cukier - 1 szkło
- ekstrakt waniliowy - 1 kropla
- orzeszki ziemne - pół szklanki
- orzechy włoskie - pół szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Delikatnie oddziel białka od żółtek.
Wymieszaj żółtka z cukrem, gorącą wodą i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce ubij białka na stabilne szczyty.
Dodaj żółtka z cukrem, sodę, cynamon, kwas cytrynowy, skrobię i mąkę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i wlej do miski z resztą produktów. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem, spłaszcz i wyślij do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Pokrój gotowy biszkopt na trzy identyczne ciasta.
Połącz zmiękczone masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez 4-5 minut mikserem na wysokich obrotach.
Osusz orzeszki ziemne i orzechy włoskie na patelni przez kilka minut i posiekaj.
Na szerokim talerzu Złóż ciasto, smarując ciasta kremem maślanym.
Posyp mieszanką orzechów. Wyjmij ciasto na 3 godziny, aby namoczyć w lodówce.