desery 22.01.2022

ciasto marchewkowe z kremem maślanym i orzechami

1 godz. 20 min.
8 porcji
Ciasto marchewkowe z kremem maślanym i orzechami
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Nie czekaj na święta i okazje, już dziś przygotuj niezwykły deser! Oferuję wspaniały przepis na ciasto marchewkowe z kremem maślanym i orzechami. W przeciwieństwie do większości takich opcji, ciasto jest lekkie, zbliżone do biszkoptu.

Składniki

do ciast:
do kremu:
do posypania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Delikatnie oddziel białka od żółtek.

Wymieszaj żółtka z cukrem, gorącą wodą i dobrze wymieszaj.

W osobnej misce ubij białka na stabilne szczyty.

Dodaj żółtka z cukrem, sodę, cynamon, kwas cytrynowy, skrobię i mąkę.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce i wlej do miski z resztą produktów. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem, spłaszcz i wyślij do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.

Pokrój gotowy biszkopt na trzy identyczne ciasta.

Połącz zmiękczone masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez 4-5 minut mikserem na wysokich obrotach.

Osusz orzeszki ziemne i orzechy włoskie na patelni przez kilka minut i posiekaj.

Na szerokim talerzu Złóż ciasto, smarując ciasta kremem maślanym.

Posyp mieszanką orzechów. Wyjmij ciasto na 3 godziny, aby namoczyć w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy