Ulubione przez wielu ciasto można zrobić na piwie. Żaden inny składnik nie pozwoli na uzyskanie tak delikatnej i chrupiącej struktury ciasta! W gotowym Napoleonie nie ma śladu głównego składnika. Zapewniamy, że spodoba się wszystkim!
Składniki
- jasne piwo - 200 ml
- margaryna - 240 g
- mąka - 500 g
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- mleko - 1 L
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło - 200 g
- esencja waniliowa - 3 krople
- mąka - 5 art.
- cukier - 300 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść margarynę w łaźni wodnej.
Dodaj piwo, cukier, sól i przesianą mąkę.
Zagnieść miękkie ciasto i podzielić na 10 identycznych kawałków. Posyp mąką, przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15-20 minut.
Każdy kawałek rozwałkować cienkim ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 3-5 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugniataj najbardziej usmażone ciasto wałkiem do miękiszu.
W głębokim rondlu połącz jajka z cukrem i mąką.
Dodaj jedną trzecią mleka, esencję waniliową i wymieszaj.
Wlej pozostałe mleko i zagotuj masę na małym ogniu. Natychmiast wyłącz i schłodź w chłodne miejsce.
Do schłodzonej mieszanki mleka dodaj zmiękczone masło. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 3-5 minut.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem. Posmaruj również wierzch kremem i posyp przygotowanym okruchem.