Nie przepadam za dietami, ale kiedyś próbowałem zrobić ciasto ketonowe z mąki migdałowej. Deser okazał się uderzająco delikatny i pyszny. Od razu nie jest nawet jasne, że jest to dietetyczne ciasto ze zdrowych produktów.
Składniki
- mąka migdałowa - 120 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- substytut cukru (erytrytol) – 100 g
- ser śmietankowy - 100 g
- olej kokosowy - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- śmietana - 300
- ser śmietankowy - 200 g
- substytut cukru (erytrytol) – 100 g
- żelatyna - 10 G
- woda (gotowany) – 150 ml
- truskawka - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę migdałową, erytrytol, wanilinę i proszek do pieczenia ciasta.
Dodaj jajka, ser śmietankowy, olej kokosowy i ubij na gładką konsystencję.
Włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut w 170 stopniach.
Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na dwa ciasta.
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić na 10 minut.
Ubij śmietanę z twarogiem i erytrytolem.
Dodaj żelatynę i ubijaj wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
Pokrój trzecią część truskawek, resztę pozostaw w całości do dekoracji.
Połóż pierwsze ciasto na talerzu, posmaruj kremem, ułóż kawałki truskawek.
Przykryj drugim ciastem, dodaj śmietanę i całe jagody. Wstaw ciasto z mąki migdałowej Keto do lodówki na 2-3 godziny.