desery 22.01.2022

pastylka jabłkowa w domu

4 godz. 0 min.
10 porcji
Jabłkowa pastylka w domu
Yuliia, stock.adobe.com
0

Z jabłek na zimę możesz zrobić bardzo smaczną i zdrową pastylkę. Zaopatrz się w słodkie odmiany owoców i cierpliwość: Proces jest długi, ale ogólnie dość prosty. W zależności od grubości warstwy czas gotowania może się różnić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz nasiona, łodygi i pokrój na ćwiartki.

Połóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj folią i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Lekko ostudź jabłka i przetrzyj przez sito.

Powstałe puree wymieszać z wanilią.

Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek.

Rozłóż masę jabłkową cienką warstwą, spłaszcz i włóż z powrotem do piekarnika.

Suszyć pastylkę przez 2,5-3 godziny w temperaturze 55-60 stopni. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.

Suszone pastylki pokrój w paski i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy