Z jabłek na zimę możesz zrobić bardzo smaczną i zdrową pastylkę. Zaopatrz się w słodkie odmiany owoców i cierpliwość: Proces jest długi, ale ogólnie dość prosty. W zależności od grubości warstwy czas gotowania może się różnić.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz nasiona, łodygi i pokrój na ćwiartki.
Połóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj folią i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Lekko ostudź jabłka i przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszać z wanilią.
Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek.
Rozłóż masę jabłkową cienką warstwą, spłaszcz i włóż z powrotem do piekarnika.
Suszyć pastylkę przez 2,5-3 godziny w temperaturze 55-60 stopni. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
Suszone pastylki pokrój w paski i zwiń.