Baza ciasteczek to już znane rozwiązanie dla serników. Tym razem proponuję wziąć słynne Oreo lub jego analogi. Każdy, kto kiedykolwiek go spróbował, zna ten bogaty smak czekolady. Aby jeszcze bardziej podkreślić, dodaj krople czekolady.
Składniki
- ciasteczka (Oreo) – 30 sztuk
- masło - 60 g
- czekoladowe krople - 50 g
- ser twarogowy - 450 g
- cukier puder - 130 g
- śmietana (33%) – 250 ml
- żelatyna - 10 g
- ekstrakt waniliowy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel połowę ciastek na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem i ubij bazę.
Napełnij żelatynę wodą zgodnie z instrukcją.
Ubij twaróg z cukrem pudrem i osobno ubij śmietanę na szczyty.
Wymieszaj obie masy i dodaj czekoladowe krople i kawałki pozostałych ciasteczek.
Na koniec dodaj wanilię i żelatynę, ponownie wymieszaj, połóż masę na podstawie i wstaw sernik do lodówki na noc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy