Nie lubisz ciasta drożdżowego? Mam dla ciebie dobrą wiadomość — miękkie pączki można zrobić bez nich. Ponadto ta metoda jest znacznie łatwiejsza i szybsza. Od razu możesz uformować pączki z ciasta, nie musisz czekać i podgrzewać go w ciepłym miejscu.
Składniki
- mąka - 400 g
- Serum (ciepły) – 180 ml
- cukier - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- Olej roślinny - 200 ml
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wanilinę.
Dodaj ciepłą serwatkę, lekko ubite jajko, 2 łyżki oleju roślinnego i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na grube kiełbaski, pokroić w poprzek na kawałki o grubości 5-7 centymetrów, uformować w pączki.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni, ułóż pączki i smaż na średnim ogniu na złoty kolor po obu stronach.
Ułóż gotowe pączki na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy