Klasyczne rogaliki we Francji są zwykle pieczone bez nadzienia-same w sobie są idealne. Do takich rogalików lepiej jest użyć domowego ciasta francuskiego. Jeśli zdecydujesz się wziąć zakupione ciasto, dodaj nadzienie do pieczenia, na przykład z twarogu lub czekolady.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie (mrożone) – 1kg 300g
- twaróg - 100 g
- mleko - 1,5 art.
- cukier - 70 g
- cukier waniliowy - do smaku
- czekolada - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić gotowe mrożone ciasto w temperaturze pokojowej. Posyp stół mąką, lekko rozwałkuj warstwy ciasta. Pokrój ciasto na trójkąty o podstawie około 10-12 cm.
Do nadzienia połącz twaróg z cukrem, mieszaj, aż będzie gładki. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy.
Rozłóż nadzienie twarogowe na każdym trójkącie ciasta, zwiń bajglem, zaczynając od podstawy trójkąta. Posmaruj powierzchnię rogalików ubitym żółtkiem.
Piecz rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej i polej nią gotowe, lekko schłodzone rogaliki. Podawaj z ulubionym dżemem lub masłem.