pieczenie 16.02.2022

placki ziemniaczane na śmietanie

25 min
5 porcji
Placki ziemniaczane na śmietanie
maria_lapina, stock.adobe.com
0

Zwykle przygotowuję takie naleśniki, gdy mam nadmiar tłuczonych ziemniaków. Ale moje gospodarstwo domowe tak bardzo je kocha, że czasami trzeba gotować ziemniaki specjalnie do tego przepisu. Bez względu na to, ile się uda, naleśniki zawsze znikają ze stołu bardzo szybko.

Składniki

  • ziemniaki - 500 g
  • śmietana - 100 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - pół szklanki
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.

Osąd, obierz i rozgnieć do stanu puree.

Osobno wymieszaj jajka, śmietanę i sodę.

Dodaj tłuczone ziemniaki, mąkę, sól, mielony pieprz i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być grube, ale płynne.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor po obu stronach. Połóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy