desery 19.07.2023

Mus tiramisu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Mus tiramisu
ld1976, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz eksperymentować ze zwykłymi potrawami i odtwarzać je w nowy sposób, na pewno zainteresuje cię to mus tiramisu. Z jednej strony taki znajomy smak. Z drugiej strony okazuje się zupełnie inny, nowy deser. Spróbuj sam!

Składniki

na biszkopt:
na mus kawowy:
do musu śmietankowego:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij białka biszkoptowe z połową cukru, aż będą puszyste.

Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Dodaj jedną trzecią białek i ubij.

Przedłużając ubijanie, dodaj połowę przesianych suchych składników i ponownie jedną trzecią białek. I jeszcze raz.

Podziel ciasto na pół i ułóż dwa biszkopty na pergaminie.

Piecz je w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pokrój te same ciasta i ostudź na ruszcie.

W przypadku musu kawowego rozcieńczyć żelatynę w 10% śmietanie x zgodnie z instrukcją.

Ubij jajka z cukrem trzepaczką, dodaj ciepłą kawę i ustaw na minimalne ciepło.

Mieszając, podgrzej mieszaninę do około 80 stopni.

Dodaj żelatynę, wymieszaj i ostudź.

Ubij ciężką śmietanę na szczyty i wymieszaj z masą kawową.

Włóż biszkopt do formy, namocz słodką kawę i wlej połowę musu kawowego. Powtórz warstwy i włóż przedmiot do lodówki na kilka godzin.

Rozcieńczyć żelatynę na mus śmietankowy w wodzie.

Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

Ubij śmietanę na szczyty i wymieszaj z kremem serowym.

Umieść kawową część deseru w większej formie i polej kremowym musem po bokach i na górze.

Włóż tiramisu do lodówki, aż stwardnieje.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy