Jeśli lubisz eksperymentować ze zwykłymi potrawami i odtwarzać je w nowy sposób, na pewno zainteresuje cię to mus tiramisu. Z jednej strony taki znajomy smak. Z drugiej strony okazuje się zupełnie inny, nowy deser. Spróbuj sam!
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 40 g
- mąka - 40 g
- skrobia kukurydziana - 20 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 40 g
- śmietana (10%) – 50 ml
- żelatyna - 7 g
- Kawa (świeżo ugotowany) – 150 ml
- śmietana (33%) – 120 ml
- ser śmietankowy - 500 g
- cukier puder - 100 g
- śmietana (33%) – 200 ml
- żelatyna - 5 g
- woda - 30 ml
- ekstrakt waniliowy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij białka biszkoptowe z połową cukru, aż będą puszyste.
Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Dodaj jedną trzecią białek i ubij.
Przedłużając ubijanie, dodaj połowę przesianych suchych składników i ponownie jedną trzecią białek. I jeszcze raz.
Podziel ciasto na pół i ułóż dwa biszkopty na pergaminie.
Piecz je w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pokrój te same ciasta i ostudź na ruszcie.
W przypadku musu kawowego rozcieńczyć żelatynę w 10% śmietanie x zgodnie z instrukcją.
Ubij jajka z cukrem trzepaczką, dodaj ciepłą kawę i ustaw na minimalne ciepło.
Mieszając, podgrzej mieszaninę do około 80 stopni.
Dodaj żelatynę, wymieszaj i ostudź.
Ubij ciężką śmietanę na szczyty i wymieszaj z masą kawową.
Włóż biszkopt do formy, namocz słodką kawę i wlej połowę musu kawowego. Powtórz warstwy i włóż przedmiot do lodówki na kilka godzin.
Rozcieńczyć żelatynę na mus śmietankowy w wodzie.
Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
Ubij śmietanę na szczyty i wymieszaj z kremem serowym.
Umieść kawową część deseru w większej formie i polej kremowym musem po bokach i na górze.
Włóż tiramisu do lodówki, aż stwardnieje.