Zgodnie z klasycznym przepisem sernik należy przygotować bez miksera. Nawet masę serową należy dokładnie wymieszać, aby nie powstały bąbelki. Dzięki takim subtelnościom uzyskuje się naprawdę pyszne desery.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 300 g
- masło - 120 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- Ser Philadelphia - 500 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 1 szklanka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier puder - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść kruche ciasteczka i masło pokrojone na kawałki w misce blendera.
Zmiel wszystko razem, aż będzie gładkie.
Umieść powstałą masę w przygotowanej formie, mocno ubijając dno i tworząc niskie boki.
Wyślij przedmiot do piekarnika na 10 minut.
Delikatnie wymieszaj ser z cukrem pudrem.
Dodaj wanilinę, jajka i schłodzoną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wlej gotową mieszaninę do ciasta i spłaszcz.
Piecz sernik przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni.
Gotowy sernik można ozdobić jagodami, owocami i liśćmi mięty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy