Proste i smaczne ciasto ziemniaczane jest przygotowywane bez piekarnika i zasadniczo przypomina zabawną grę dla dzieci. Gotowe "ziemniaki" można zawinąć w kakao, posypać płatkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 250 g
- mleko skondensowane - 150 g
- masło - 120 g
- kakao (proszek) – 4 art.
- orzechy włoskie - 100 g
- mięta - 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel kruche ciasteczka i orzechy w blenderze. Jeśli nie ma blendera, możesz zmiażdżyć ciasteczka wałkiem do ciasta i posiekać orzechy nożem.
Dodaj połowę proszku kakaowego i wymieszaj.
W osobnej misce ubij mleko skondensowane i zmiękczone masło.
Wymieszaj krem i suchą część. Powinieneś uzyskać grubą masę, która dobrze nadaje się do modelowania.
Uformuj podłużne ciasta przypominające kształt ziemniaka i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Gotowy deser obtocz ze wszystkich stron w pozostałym kakao i udekoruj gałązkami mięty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy