przekąski 22.01.2022

kremowy hummus z tahini

30 min
5 porcji
Kremowy hummus z tahini
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

Prawdziwy hummus powinien być soczysty, przewiewny i lekko kremowy. Ten wynik można łatwo osiągnąć za pomocą tahini. Ponadto wszystkie składniki muszą być dobrej jakości, w przeciwnym razie wpłynie to negatywnie na wynik.

Składniki

  • ciecierzyca (suchy) – 400 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 2 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • tahini - 3 art.
  • kminek - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • woda (zimna) – 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 10 godzin w zimnej wodzie.

Zmień wodę i gotuj ciecierzycę przez 2 godziny na małym ogniu.

Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, a następnie rozłóż do wyschnięcia cienką warstwą na ręczniku.

Umieść czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól w blenderze. Ubijaj ze średnią prędkością przez 2-3 minuty.

Dodaj kminek i pozostaw na 10 minut do zaparzenia w temperaturze pokojowej.

Dodaj tahini i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina zgęstnieje.

Wlej zimną wodę i ubijaj przez kolejne 4-5 minut. Masa powinna mieć piękny kremowy kolor.

Dodaj porcjami suszoną ciecierzycę i ubij, aż będzie gładka. W razie potrzeby możesz dodać więcej soli, soku z cytryny lub oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy