desery 19.07.2023

Ciasto Mus PP

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ciasto z musem PP
kobeza, stock.adobe.com
0

Trudno znaleźć lżejszy, delikatniejszy i przyjemniejszy deser niż ciasto musowe. Chyba że ciasto z musem PP, które jest odpowiednie nawet dla tych, którzy uważnie monitorują dietę i figurę. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, którego nigdy nie zawiodłem.

Składniki

na biszkopt:
dla warstwy malinowej:
dla musu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj maliny i substytut cukru, zagotuj i przetrzyj przez sito.

Rozcieńczyć żelatynę do warstwy w wodzie zgodnie z instrukcją.

Wymieszaj z lekko schłodzonym puree, aż się rozpuści.

Wlej warstwę do formy 16 cm pokrytej folią i wyślij do lodówki.

Ubij żółtka na biszkopt z mlekiem i substytutem cukru. Dodaj przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia.

Ubij białka na szczyty i delikatnie wymieszaj ciasto.

Wlej ciasto do formy 16 cm i piecz biszkopt przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Pozwól mu ostygnąć na ruszcie.

Rozcieńczyć żelatynę na mus w wodzie zgodnie z instrukcją.

Ubij ricottę z jogurtem i suchymi składnikami. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

Owinąć formę 17 cm folią. Połóż biszkopt na środku.

Wlej jedną trzecią musu i włóż do zamrażarki na 15 minut.

Rozłóż warstwę malinową i wlej pozostały mus.

Włóż ciasto do lodówki na 5-6 godzin.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy