Trudno znaleźć lżejszy, delikatniejszy i przyjemniejszy deser niż ciasto musowe. Chyba że ciasto z musem PP, które jest odpowiednie nawet dla tych, którzy uważnie monitorują dietę i figurę. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, którego nigdy nie zawiodłem.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 40 ml
- mąka ryżowa - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- substytut cukru - 2 g
- Malina - 250 g
- żelatyna - 7 g
- substytut cukru - 3 g
- woda - 70 ml
- ricotta - 400 g
- jogurt - 150 g
- żelatyna - 13 g
- woda - 80 ml
- wanilina - 1 g
- substytut cukru - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj maliny i substytut cukru, zagotuj i przetrzyj przez sito.
Rozcieńczyć żelatynę do warstwy w wodzie zgodnie z instrukcją.
Wymieszaj z lekko schłodzonym puree, aż się rozpuści.
Wlej warstwę do formy 16 cm pokrytej folią i wyślij do lodówki.
Ubij żółtka na biszkopt z mlekiem i substytutem cukru. Dodaj przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
Ubij białka na szczyty i delikatnie wymieszaj ciasto.
Wlej ciasto do formy 16 cm i piecz biszkopt przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Pozwól mu ostygnąć na ruszcie.
Rozcieńczyć żelatynę na mus w wodzie zgodnie z instrukcją.
Ubij ricottę z jogurtem i suchymi składnikami. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
Owinąć formę 17 cm folią. Połóż biszkopt na środku.
Wlej jedną trzecią musu i włóż do zamrażarki na 15 minut.
Rozłóż warstwę malinową i wlej pozostały mus.
Włóż ciasto do lodówki na 5-6 godzin.