
Uważam, że to idealny letni deser, ponieważ nie ma potrzeby włączania piekarnika. Pianki marshmallow doskonale zestala się w temperaturze pokojowej. Jako zagęszczacz stosuje się agar-agar, A bazę owocową stanowi przecier bananowy.
Składniki
- banany (obrane) – 400 g
- białka jaj - 2 kawałki
- agar-agar - 8 g
- cukier - 250 g
- sól - na czubku noża
- woda - 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel banany w blenderze na puree.
Wymieszaj gorącą wodę, cukier i agar-agar. Gotuj przez 3-4 minuty, często mieszając.
Ubij schłodzone białka solą, aż będą puszyste.
Połącz puree bananowe i ubite białka.
Wlej gorący syrop, ciągle ubijając. Kontynuuj ubijanie, aż masa się rozjaśni i zwiększy objętość.
Przykryj głęboką blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej półfabrykat warstwą o grubości około 2 cm i susz przez 6-8 godzin w temperaturze pokojowej.
Wyjmij gotową pastylkę Marshmallow z głębokiej blachy do pieczenia, oddziel ją od papieru i pokrój w kostkę.