Kanapki z awokado, rukolą i tuńczykiem zdecydowanie wymagają chleba pełnoziarnistego lub chleba z różnymi zdrowymi dodatkami. A potem zwykła ekspresowa przekąska zamienia się w magazyn substancji i pierwiastków śladowych niezbędnych dla organizmu.
Składniki
- chleb - 3 plasterki
- awokado - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 szczypta
- suszone chili (płatki) – 1 szczypta
- papryka - 0,5 łyżeczka
- tuńczyk (w puszkach) – 100 g
- rukola - 50 g
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- sól - 1 szczypta
- szalotka - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wysusz chleb na patelni, aż się zarumieni.
Z Grubsza zetrzyj awokado widelcem, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i dodaj paprykę.
Rozłóż awokado na chlebie. Na wierzch ułóż kawałki tuńczyka, rukolę i szalotkę pokrojoną w pióra.
Posyp kanapki mieszanką papryki i płatkami chili.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy