Cóż, kto nie lubi smażonych bułek tempura? Są szczególnie dobre jesienią i zimą, kiedy ciało prosi o coś ciepłego. Mówię Ci, jak szybko i łatwo przygotować je z improwizowanych składników – z paluszkami krabowymi i Filadelfią.
Składniki
- okrągły ryż - 250 g
- woda - 450 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- paluszki krabowe - 5-6 sztuk
- Ser Philadelphia - 100-120 g
- nori - 4 liścia
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 3-4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż w wodzie do miękkości i dopraw mieszanką octu, soli i cukru.
Przeciąć arkusze nori na pół i ułożyć na bambusowej macie.
Ułóż warstwę ryżu na wierzchu, lekko nie sięgając do krawędzi. Odwróć nori ryżem do dołu.
Pokrój paluszki krabowe na pół i ułóż na środku. W pobliżu rozprowadź Filadelfię.
Zwiń ciasne rolki ryżem na zewnątrz i dobrze dociśnij. Przeciąć na pół dla wygody.
Ubij jajko i przełóż na płaski talerz. Zwiń połówki bułek w jajku i bułce tartej i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy