Ten wyjątkowy deser nie wymaga pieczenia, jest zrobiony z kleistej mąki ryżowej i ma wiele opcji dodatków. Ojczyzną mochi jest Japonia, ale deser już dawno opuścił granice kraju i aktywnie podbija serca słodyczy na całym świecie.
Składniki
- mąka ryżowa - 300 g
- woda - 300 ml
- cukier - 200 g
- cukier waniliowy - 16 g
- skrobia kukurydziana - 60 g
- barwnik spożywczy - kilka kropli
- lody - do nadzienia
Przepis na gotowanie krok po kroku
W niemetalowej misce połącz mąkę ryżową, cukier, cukier waniliowy, dodaj wodę, mieszaj, aż będzie gładka.
Przykryj miskę folią spożywczą, wykonaj kilka nakłuć i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1,5-2 minuty z maksymalną mocą. Następnie wymieszaj ciasto i ponownie Wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, a następnie ostudź.
Posyp stół skrobią kukurydzianą, ułóż ciasto, dodaj barwnik spożywczy, zagniataj ciasto rękami.
Zbierz ciasto w kiełbasę, podziel na małe kawałki i rozwałkuj tortille. Umieść małą gałkę swoich ulubionych lodów na środku każdej tortilli. Zwiń zgodnie z zasadą chinkali, nadaj Okrągły kształt, Wyślij do zamrażarki na 30 minut.
Połóż gotowe ciasta mochi na talerzu i podawaj.