Z pewnością wielokrotnie widziałeś piękne serniki łuszczące się w kawiarniach i na straganach. A co, jeśli powiem, że bardzo łatwo jest zrobić to sam? Przynajmniej nie trudniejsze niż zwykle. Tym razem proponuję zrobić to z dynią.
Składniki
- ciasteczka (imbir) – 300 g
- masło - 100 g
- Ser Philadelphia - 900 g
- cukier - 1.5 szklanki
- mleko - 2/3 szklanki
- śmietana - 1 szkło
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 2 art.
- Dynia (przecier) – 1 szklanka
- przyprawy i przyprawy (imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka z masłem, ubij bazę i piecz przez 10 minut w 200 stopniach.
Ubij Filadelfię z cukrem i mlekiem i dodaj jajka po kawałku.
Dodaj śmietanę, przyprawy i mąkę i wymieszaj. Wlej połowę nadzienia na spód.
Wymieszaj pozostałe nadzienie z puree z dyni i wlej na wierzch.
Owinąć spód formy folią, włożyć sernik do pojemnika z wodą i piec w 160 stopniach przez około 70-80 minut.
Niech sernik ostygnie bezpośrednio w otwartym piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy