Próbowałem wielu przepisów na kwaśną śmietanę z morelami, ale ten uważam za najbardziej udany. Owoce są puree, a następnie dodawane do ciasta. Dzięki temu ciasto zyskuje wyraźny morelowy aromat i wspaniały smak.
Składniki
- mąka - 350 g
- morele (Dojrzałe) – 3 kawałki
- śmietana - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki, obierz i zmiel w blenderze.
Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.
Dodaj śmietanę, przecier morelowy i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Włóż ciasto do dzielonej formy i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na 2-3 części.
Odetnij "dno" i pokrusz. Ten blank trafi do dekoracji ciasta.
Wymieszaj śmietanę, wanilinę i cukier, ubij mikserem.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp przygotowanym okruchem.