Apetyczne pianki można przygotować bez jajek. Można je łatwo zastąpić popularną obecnie aquafabą. To prawda, że musisz go bić trochę dłużej, ale wynik jest doskonały. Spróbujmy zrobić pianki porzeczkowe z aquafaby.
Składniki
- aquafaba - 200 ml
- cukier - 500 g
- sok z cytryny - 2 art.
- agar-agar - 8 g
- woda - 140 ml
- czarna porzeczka - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel czarną porzeczkę w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, wymieszaj z 200 g cukru i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Aquafabu ubij mikserem, aż zgęstnieje. Średnio zajmuje to 20 minut.
Kontynuując ubijanie, dodaj pozostały cukier i sok z cytryny.
Równolegle wymieszaj agar-agar z wodą. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Bez przerywania pracy miksera wlej gorący płyn cienkim strumieniem.
Po 3 minutach wlej syrop porzeczkowy i ubij wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
Włóż masę do worka do szprycowania i umieść pianki na przygotowanej powierzchni.
Suszyć pianki w temperaturze pokojowej przez 5-6 godzin. W tym czasie zdąży się ustabilizować.