W sezonie warzywnym naprawdę chcę mieć czas, aby cieszyć się tą różnorodnością smaków. Najprostszym sposobem jest codzienne przygotowywanie różnych sałatek. Proponuję poszerzyć asortyment zwykłych potraw i przygotować świeżą sałatkę z rzodkiewką i kapustą pekińską.
Składniki
- kapusta pekińska - 400 g
- rzodkiewka - 200 g
- ogórki (Duże) – 1 rzecz
- pomidory - 250 g
- papryka - 1 rzecz
- Zieleń (dowolny) – kilka gałązek
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kapustę pekińską, strząśnij i obierz górne liście, a następnie pokrój.
Pokrój rzodkiewki, ogórki, pomidory, paprykę i zioła.
W głębokiej misce połącz kapustę, sok z cytryny i sól. Dodaj resztę warzyw, zioła i delikatnie wymieszaj.
Pieprz i dopraw sałatkę oliwą z oliwek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy