Przygotowuję tę sałatkę na prawie każde wakacje, a goście są zawsze zachwyceni. Zrobi to każda czerwona ryba: pstrąg, łosoś lub łosoś. Sok z cytryny jest opcjonalny, ale nadaje lekki cytrusowy smak i sprawia, że danie jest bardziej apetyczne.
Składniki
- czerwona ryba (małosolna) – 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ogórki - 250 g
- pomidory - 3 kawałki
- majonez - 80 ml
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną rybę, pomidory, ogórki i obrane jajka.
Włóż połowę jajek do szklanek, dodaj sól, pieprz i majonez.
Kolejne warstwy to pomidory, ogórki i ryby. Skrop sokiem z cytryny i dodaj trochę majonezu.
Rozłóż pozostałe jajka równomiernie na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki miały czas na namoczenie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy