Ten sos można bez przesady nazwać uniwersalnym. Podawaj z mięsem, rybami, gotowanym ryżem i warzywami — wszędzie poprawia, odsłania i podkreśla smak dania głównego. Ważne jest również to, że sos Unagi jest przygotowywany w bardzo prosty sposób.
Składniki
- imbir - 20 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sos sojowy - 3 art.
- miód - 2 art.
- skrobia - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz imbir i zetrzyj.
Umieść imbir w gazie i dobrze wyciśnij sok do miski.
Połącz sos sojowy, oliwę z oliwek i miód. Podgrzej w łaźni wodnej, często mieszając.
Dodaj skrobię, sok imbirowy i gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wyłącz ciepło, gdy sos lekko zgęstnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy