Goście zawsze są zaskoczeni, jak udaje mi się zrobić kotlety jagnięce tak miękkie. Cały sekret tkwi w długotrwałym marynowaniu. Zwykle jest to co najmniej 1 godzina. Opcje marynaty mogą być różne: wino, sos sojowy, musztarda lub keczup.
Składniki
- Baranina - 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 100 g
- wino - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagnięcinę, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą, pieprzem i skrop winem. Pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Ubij jajka z przyprawami i solą.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na szybkim ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni, następnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 5 minut.