dania główne 28.01.2022

kotlety jagnięce w piekarniku

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kotlety jagnięce w piekarniku
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Goście zawsze są zaskoczeni, jak udaje mi się zrobić kotlety jagnięce tak miękkie. Cały sekret tkwi w długotrwałym marynowaniu. Zwykle jest to co najmniej 1 godzina. Opcje marynaty mogą być różne: wino, sos sojowy, musztarda lub keczup.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jagnięcinę, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij.

Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą, pieprzem i skrop winem. Pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Ubij jajka z przyprawami i solą.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Smaż kotlety na szybkim ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni, następnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy