Podczas rozmowy o uzbeckim Pilawie natychmiast pojawia się skojarzenie z zadymionymi ogniskami. A co, jeśli nie ma możliwości wyjścia na łono natury? Oczywiście ugotuj apetyczne danie w powolnej kuchence! Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- ryż - 300 g
- Baranina - 400 g
- gruby brzuch - 150 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Zira - 0,5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Berberys - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (hot) – 1,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jagnięcinę, tłuszcz z ogona, marchewkę i łuskaną cebulę.
Ząbki czosnku obierz i lekko zmiażdż ostrzem noża.
Włącz tryb "smażenia", wlej tłuszcz z ogona i poczekaj, aż trochę się rozpuści.
Dodaj jagnięcinę i smaż przez 10-15 minut, ciągle mieszając. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj całą główkę czosnku, umyty ryż, sól, przyprawy i gorącą wodę.
Zamknij pokrywę i włącz program pilaw na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy