Ten przepis świetnie mi pomaga w przypadkach, gdy w ogóle nie chcesz włączać piekarnika. Sernik bez pieczenia składa się z tego samego kruchego ciasta, bitej śmietany i pysznego mascarpone. Wydaje mi się, że po prostu nie może być łatwiej!
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 300 g
- masło - 100 g
- mascarpone - 500 g
- żelatyna - 1 art.
- woda - 80 ml
- śmietana (33% tłuszczu) – 1 szkło
- cukier puder - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 15 minut.
Pokrój ciasteczka na kawałki i umieść w misce blendera.
Dodaj masło i zmiel wszystko razem, aż będzie gładkie.
Umieść powstałą masę w przygotowanej formie. Mocno ubij spód i uformuj niskie boki.
Włóż przedmiot do lodówki na 40 minut.
Podgrzej spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotuj!
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Masa powinna stać się bardzo gruba.
Delikatnie dodaj mascarpone, żelatynę i dobrze wymieszaj.
Wlej powstałą masę do przedmiotu obrabianego z ciasta i spłaszcz.
Włóż sernik do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem możesz dodać świeże jagody,liście mięty lub polać polewą.