Latem często robię lody w domu. Lubię eksperymentować ze smakami i próbować nowych przepisów. Ostatnio na przykład zrobiłam niesamowite lody twarogowe. Spieszę się, aby podzielić się z Tobą tym cudownym przepisem.
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- śmietana - 250 ml
- mleko - 320 ml
- mleko w proszku - 50 g
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- cukier puder - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Twarożek wymieszaj z mlekiem i zmiel blenderem zanurzeniowym.
Jajka lekko ubij z mlekiem w proszku, skrobią i cukrem pudrem.
Podgrzej powstałą mieszaninę w łaźni wodnej, a następnie odcedź.
Wlać do miski z twarogiem i ubijać mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 2-3 minuty.
Ostudzić, dodać śmietanę i jeszcze raz zmielić blenderem zanurzeniowym.
Włóż masę do przygotowanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 2-3 godziny co 40 minut wyjmuj lody z zamrażarki i ubijaj mikserem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy