Przydatne pastylki można przygotować z dowolnych jagód i owoców, eksperymentując z różnymi dodatkami i kombinacjami smaków. Latem radzę przygotować pachnącą pastylkę z arbuza w suszarce. Pyszny deser z powodzeniem zastąpi czekoladki i słodycze.
Składniki
- arbuz (miazga) – 2 kg
- cukier - 150 g
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz miąższ arbuza, posiekaj w blenderze i przenieś na patelnię.
Dodaj cukier i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Powstałą masę przepłukać blenderem zanurzeniowym do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Przykryj palety suszarki papierem do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym.
Ułóż półfabrykat arbuza warstwą około 0,5 cm.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy