Uwielbiam wersje PP klasycznych domowych ciast. W tradycyjnym wydaniu są zbyt słodkie, kaloryczne lub ciężkie – nie wszystkim do gustu. Ale opcja PP jest pozbawiona tych problemów. Radzę spróbować takiego miodu, nawet jeśli nie przestrzegasz żadnej diety.
Składniki
- miód - 100 g
- substytut cukru - 1-2 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 300 g
- soda spożywcza - 10 g
- jogurt (gruby) – 400 g
- śmietana (15%) – 400 g
- substytut cukru - 1 art.
- wanilina - 1 szczypta
- zagęszczacz - 16 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij trzepaczką miód, jajka i substytut cukru do smaku.
Dodaj przesianą mąkę z sodą, zagnieść ciasto i wysłać na godzinę do lodówki pod folią.
Podziel ciasto na 5-7 części. Rozwałkuj cienkie ciasta i piecz przez 7-8 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Ostudź ciasta i posiekaj je na okruchy.
Wymieszaj jogurt, śmietanę i sahzam do smaku. Dodaj wanilinę.
Dodaj zagęszczacz zgodnie z instrukcją i ubij śmietanę.
Dobrze posmaruj ciasta kremem i zbierz miód.
Rozłóż go na wierzchu i posyp okruchami.