Sernik jest dobry dla wszystkich, z wyjątkiem tego, że całe ciasto jest po prostu niepotrzebne. Czasami chcę tylko kawałek lub kilka, w takim przypadku przygotowuję wersję mini. Dzisiaj podzielę się dobrym przepisem, wielokrotnie sprawdzonym w praktyce.
Składniki
- ciasteczka (cukier) – 200 g
- masło - 3 art.
- ser śmietankowy - 220 g
- cukier - 150 g
- śmietana - 100 g
- mleko - 50 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- wanilina - 1 CZ. l.
- mąka - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj ciasteczka na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem, połóż cienkie ciasto na pergaminie i wstaw do piekarnika na 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubij razem ser śmietankowy z cukrem i wanilią. Dodaj pozostałe składniki i ponownie ubij.
Połóż na cieście i piecz sernik przez 50 minut w 160 stopniach. Umieść pojemnik z wodą w spirytusie.
Pokrój porcje za pomocą formy lub noża.
W razie potrzeby natychmiast rozłóż podstawę i masę serową w porcjach. Wtedy czas pieczenia może być krótszy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy