Klasyczny parfait to dość tłusty deser, ponieważ jest zrobiony z ciężkiej śmietany. Mam uroczą lekką wersję na bazie kwaśnej śmietany. Najlepiej sprawdza się z pięknym i soczystym świeżym kiwi.
Składniki
- płatki kukurydziane (lub granola) – 100 g
- Kiwi - 3-4 kawałki
- śmietana - 800 g
- sok jabłkowy - 100 ml
- żelatyna - 25 g
- substytut cukru - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę sokiem jabłkowym i pozostaw na 20 minut.
Ubij śmietanę z substytutem cukru, dodaj żelatynę i delikatnie wymieszaj.
Pokrój kiwi w drobną kostkę i ułóż warstwami śmietanę, kiwi, muesli, ponownie śmietanę i tak kilka razy.
Wyślij deser na kilka godzin do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy