dżem z derenia

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z derenia
Elma, stock.adobe.com
0

Półfabrykaty derenia to jeden z moich ulubionych deserów na zimę. Dereń jest cennym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, a jego kwaskowatość i smak sprawiają, że dżem jest niesamowicie smaczny. Ponadto jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje dużo czasu i wysiłku.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij Dereń wodą, gotuj przez 20 minut i przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier do puree i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez około 20 minut dłużej na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy