dżem z czerwonej porzeczki

1 godz. 30 min.
2 puszki
Dżem z czerwonej porzeczki
sriba3, stock.adobe.com
0

Podzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem na zdrowy i pyszny dżem z czerwonej porzeczki. Bogaty w witaminy, żelazo i potas, pachnący dżem spodoba się domownikom. Dodaj go do deserów i wypieków lub po prostu rozłóż na chlebie. Z herbatą jest bardzo smaczna!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz porzeczki pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Następnie ostrożnie usuń jagody z gałązek, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

Zmiękczone porzeczki przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier do startych jagód, wymieszaj, zagotuj obrabiany przedmiot. Następnie na małym ogniu, mieszając, gotuj dżem przez około pół godziny.

Gorący dżem porzeczkowy zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików 0,5 l, szczelnie zamknij i ostudź. W celu długotrwałego przechowywania przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy