sosy 03.02.2022

gruziński sos tkemali

45 min
12 porcji
Gruziński sos tkemali
d, stock.adobe.com
0

Słoneczna Gruzja dała światu wiele pysznych potraw. Co jest warte niezrównanego tkemali! SOS długo marnieje, gotując do pożądanej gęstości i nasycając się niezbędnym smakiem. Pamiętaj, że przed podaniem musi stać na jeden dzień.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki.

Przełóż śliwki przez maszynkę do mięsa i przełóż na patelnię z grubym dnem.

Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodaj cukier, sól, utskho-suneli i mieloną kolendrę. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zmiel miętę, czosnek, chili i orzechy w blenderze.

Dodaj powstałą mieszaninę do garnka ze śliwkami i gotuj przez kolejne 20 minut.

Wlej gotową masę do słoików i przykryj pokrywkami. Po dniu sos będzie gotowy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy