Słoneczna Gruzja dała światu wiele pysznych potraw. Co jest warte niezrównanego tkemali! SOS długo marnieje, gotując do pożądanej gęstości i nasycając się niezbędnym smakiem. Pamiętaj, że przed podaniem musi stać na jeden dzień.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- Chili - 2 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- orzechy włoskie - 50 g
- mięta - 2 gałązki
- Utskho-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki.
Przełóż śliwki przez maszynkę do mięsa i przełóż na patelnię z grubym dnem.
Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodaj cukier, sól, utskho-suneli i mieloną kolendrę. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zmiel miętę, czosnek, chili i orzechy w blenderze.
Dodaj powstałą mieszaninę do garnka ze śliwkami i gotuj przez kolejne 20 minut.
Wlej gotową masę do słoików i przykryj pokrywkami. Po dniu sos będzie gotowy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy