Czy wiesz, że możesz zrobić francuski sos biszkoptowy ze skorupkami krewetek? Jest to bardzo opłacalny przepis, z którego chętnie korzystają gorliwe gospodynie domowe. Czasami dodaje się również śmietanę i kawałki owoców morza, ale proponuję zacząć od prostszej wersji.
Składniki
- krewetki (pancerze) – 350 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- wino - 100 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Skórka z cytryny - 1 CZ. l.
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj marchewki, obrany czosnek i cebulę.
Smaż warzywa na oleju na złoty kolor.
Dodaj skorupki krewetek, skórkę z cytryny, koncentrat pomidorowy, wino, wodę, przyprawy i sól. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Zmiksuj powstałą masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy