Satsebeli ma orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Osiąga się to poprzez świeże zioła, czosnek i różnorodne przyprawy. I bardzo smaczne, jeśli dodasz orzechy do satsebeli. Tradycyjnie są to orzechy włoskie, ale możesz eksperymentować z różnymi smakami.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- czosnek - 3 głowice
- sok z granatów - 2 szklanki
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- kolendra - 1 pęczek
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory.
Przełóż wszystkie warzywa z czosnkiem i ziołami przez maszynę do mięsa.
Podsmaż orzechy na suchej patelni i zmiel blenderem.
Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj satsebele i gotuj przez 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy