Planowana Impreza? Zaskocz gości wykwintnym daniem: ugotuj okonia morskiego na grillu. Ponieważ ryba jest mała, wygodnie jest upiec ją na ruszcie. Przygotowanie trwa dłużej niż godzinę, więc Oblicz swój czas z wyprzedzeniem.
Składniki
- okoń morski (400-600g) – 1 tusza
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- rozmaryn - do smaku
- sól morska - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść okonia, wypatrosz, dokładnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Obficie pocieraj rybę ze wszystkich stron solą i przyprawami. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Posmaruj rybę mieszanką soku z cytryny i oliwy z oliwek. Ponownie przykryj folią i odłóż na bok na 1 godzinę.
Połóż okonia morskiego na ruszcie i gotuj przez 5-7 minut z każdej strony. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości ryby.
Podawaj z cytryną, świeżymi ziołami i sosami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy