dania główne 29.12.2022

okoń morski na grillu na ruszcie

1 godz. 45 min.
1 porcja
Okoń morski na grillu na ruszcie
Alicja Królewska, stock.adobe.com
0

Planowana Impreza? Zaskocz gości wykwintnym daniem: ugotuj okonia morskiego na grillu. Ponieważ ryba jest mała, wygodnie jest upiec ją na ruszcie. Przygotowanie trwa dłużej niż godzinę, więc Oblicz swój czas z wyprzedzeniem.

Składniki

  • okoń morski (400-600g) – 1 tusza
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • rozmaryn - do smaku
  • sól morska - 0,5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść okonia, wypatrosz, dokładnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Obficie pocieraj rybę ze wszystkich stron solą i przyprawami. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Posmaruj rybę mieszanką soku z cytryny i oliwy z oliwek. Ponownie przykryj folią i odłóż na bok na 1 godzinę.

Połóż okonia morskiego na ruszcie i gotuj przez 5-7 minut z każdej strony. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości ryby.

Podawaj z cytryną, świeżymi ziołami i sosami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy