Risotto to jeden z symboli gastronomicznych Włoch, obok spaghetti, lasagne i pizzy. Danie jest dość proste w przygotowaniu i nadaje się na specjalne kolacje. Klasyczne risotto z owocami morza pozwoli zanurzyć się w prawdziwej śródziemnomorskiej atmosferze.
Składniki
- bulion warzywny (sprawdzi się również kurczak) – 1 L
- ryż - 300 g
- wino (Biały suchy) – 100 ml
- masło - 60 g
- cebula - 1 szt.
- pomidory - 1 szt.
- koktajl morski (mrożony) – 400 g
- czosnek - 2 ząb.
- parmezan - 50 g
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Zieleń - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Koktajl morski rozmrozić w temperaturze pokojowej. Spuść płyn.
Na gorącej patelni rozpuść połowę masła, dodaj czosnek, smaż na małym ogniu przez 1 minutę.
Wyjmij czosnek i umieść koktajl morski na patelni. Dusić, aż płyn wyparuje. Sól i pieprz do smaku.
Włóż bulion do ognia i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień.
Drobno posiekaj cebulę.
Na patelni z wysokimi bokami rozpuść pozostałe masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie półprzezroczyste.
Dodaj ryż, wymieszaj i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez kilka minut.
Dodaj białe wino do ryżu, smaż dalej, aż wino wyparuje.
W kilku krokach dodaj gorący bulion do ryżu w małych porcjach. Sprawdź gotowość ryżu do smaku.
Zetrzyj parmezan i dodaj do gotowego ryżu.
Pokrój pomidora w kostkę.
Podgrzej owoce morza na patelni i dodaj pokruszonego pomidora. Wymieszać.
Ryż ułożyć porcjami na talerzach, posypać owocami morza i posypać czarnym pieprzem do smaku.
Udekoruj gotowe danie ziołami.