dania główne 20.12.2022

klasyczne włoskie risotto z owocami morza

50 min
4 porcje
Klasyczne włoskie risotto z owocami morza
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Risotto to jeden z symboli gastronomicznych Włoch, obok spaghetti, lasagne i pizzy. Danie jest dość proste w przygotowaniu i nadaje się na specjalne kolacje. Klasyczne risotto z owocami morza pozwoli zanurzyć się w prawdziwej śródziemnomorskiej atmosferze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Koktajl morski rozmrozić w temperaturze pokojowej. Spuść płyn.

Na gorącej patelni rozpuść połowę masła, dodaj czosnek, smaż na małym ogniu przez 1 minutę.

Wyjmij czosnek i umieść koktajl morski na patelni. Dusić, aż płyn wyparuje. Sól i pieprz do smaku.

Włóż bulion do ognia i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień.

Drobno posiekaj cebulę.

Na patelni z wysokimi bokami rozpuść pozostałe masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie półprzezroczyste.

Dodaj ryż, wymieszaj i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez kilka minut.

Dodaj białe wino do ryżu, smaż dalej, aż wino wyparuje.

W kilku krokach dodaj gorący bulion do ryżu w małych porcjach. Sprawdź gotowość ryżu do smaku.

Zetrzyj parmezan i dodaj do gotowego ryżu.

Pokrój pomidora w kostkę.

Podgrzej owoce morza na patelni i dodaj pokruszonego pomidora. Wymieszać.

Ryż ułożyć porcjami na talerzach, posypać owocami morza i posypać czarnym pieprzem do smaku.

Udekoruj gotowe danie ziołami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy