Do tego przepisu staraj się wybierać małe papryki. Jeśli to możliwe, włóż je wcześniej do miski multicookera. Pozwoli to dokładnie określić liczbę i wybrać kopie według rozmiaru. Pamiętaj, że nie powinny stać zbyt ciasno.
Składniki
- papryka (średni) – 10 sztuk
- ryż - 150 g
- mięso mielone - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 50 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (hot) – 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
Obierz i pokrój cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia" i smaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Papryka przygotuj: odetnij wierzchołki, usuń nasiona, spłucz.
Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, sól i mielony pieprz.
Napełnij paprykę nadzieniem i delikatnie złóż do miski wolnowaru.
Wlej wodę zmieszaną z solą i sosem pomidorowym. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 50 minut w programie "duszenie". Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj pokrywy przez kolejne 15-20 minut.