Taki sos można przygotować na zimę lub użyć teraz. Aby był piękniejszy-radzę wybrać czerwoną paprykę. Jeśli chodzi o ostrość, można ją regulować, dodając mniej lub więcej pieprzu cayenne.
Składniki
- pomidory - 1,5 kg
- papryka - 500 g
- pieprz cayenne - 2 strąk
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- pietruszka - 10 g
- Olej roślinny - 4 art.
- ocet winny - 100 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bułgarski i cayenne, obierz nasiona.
Przełóż pomidory, czosnek, pietruszkę, obraną cebulę i oba rodzaje papryki przez maszynkę do mięsa.
Przelej puree warzywne do dużego rondla i zagotuj na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól, olej, ocet i gotuj sos przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy