dżem mandarynkowy ze skórką

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem mandarynkowy ze skórką
Nitr, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz niebanalne rozwiązania kulinarne, na pewno spodoba ci się taki dżem mandarynkowy. Sekret polega na tym, że jest zrobiony z cytrusów w skórce. I tutaj musisz wziąć pod uwagę kilka funkcji, aby nie było gorzkie i ogólnie się udało. Mówię więcej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz mandarynki, zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.

Następnie napełnij je zimną wodą i pozostaw na 12 godzin.

Pokrój mandarynki na pół lub w inny sposób.

Zagotuj wodę z połową cukru i gotuj, aż się rozpuści.

Umieść tam mandarynki, zagotuj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Ostudzić przez 4 godziny, dodać 250 g cukru i gotować przez kolejne 20 minut.

Powtórz poprzedni krok.

Ponownie pozostaw mandarynki na 4 godziny, a następnie odcedź syrop i dwukrotnie zagotuj na kuchence.

Wróć do syropu mandarynkowego, zagotuj i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy