Jeśli lubisz niebanalne rozwiązania kulinarne, na pewno spodoba ci się taki dżem mandarynkowy. Sekret polega na tym, że jest zrobiony z cytrusów w skórce. I tutaj musisz wziąć pod uwagę kilka funkcji, aby nie było gorzkie i ogólnie się udało. Mówię więcej!
Składniki
- mandarynki - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 240 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz mandarynki, zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
Następnie napełnij je zimną wodą i pozostaw na 12 godzin.
Pokrój mandarynki na pół lub w inny sposób.
Zagotuj wodę z połową cukru i gotuj, aż się rozpuści.
Umieść tam mandarynki, zagotuj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Ostudzić przez 4 godziny, dodać 250 g cukru i gotować przez kolejne 20 minut.
Powtórz poprzedni krok.
Ponownie pozostaw mandarynki na 4 godziny, a następnie odcedź syrop i dwukrotnie zagotuj na kuchence.
Wróć do syropu mandarynkowego, zagotuj i zwiń dżem w sterylne słoiki.