Zielonym sosem można doprawić spaghetti i dania mięsne. Jest również często dodawany do sałatek i po prostu podawany z chrupiącymi grzankami. Pesto z kolendry jest przygotowywane na tej samej zasadzie, co z bazylii. Czasami zamiast orzeszków piniowych używa się migdałów.
Składniki
- kolendra - 150 g
- orzeszki piniowe - 3 art.
- parmezan - 30 g
- czosnek - 20 g
- cytryna - pół
- oliwa z oliwek - 150 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone orzeszki piniowe przez kilka minut na patelni.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Umieść kolendrę, obrany czosnek, parmezan i orzechy w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sól, pieprz, olej, sok z cytryny i włącz blender na kolejne kilka minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy