Nawet wśród nowoczesnej gamy produktów bardzo trudno jest znaleźć majonez idealny do smaku i gęstości. O wiele łatwiej jest przygotować go samodzielnie. Opowiadam przepis na domowy majonez na jajach przepiórczych!
Składniki
- jaja przepiórcze - 5 sztuk
- oliwa z oliwek - 250 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- musztarda - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- pietruszka (do dekoracji) – gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jajka przepiórcze do głębokiej miski.
Dodaj sól, cukier i ubij blenderem przez 2-3 minuty.
Kontynuując ubijanie, dodaj musztardę i sok z cytryny.
Po 3 minutach wlej oliwę z oliwek w cienkim strumieniu. Ubijaj, aż masa zgęstnieje. Zwykle zajmuje to około minuty.
Przenieś majonez do sosjerki i udekoruj listkiem pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy