Prawdziwi zbieracze grzybów znają nie tylko subtelności zbierania grzybów, ale także najciekawsze przepisy na ich przygotowanie. Zapytaj ich, jak gotować grzyby w pomidorach, a na pewno powiedzą ci tę metodę. Taka przekąska zawsze znajdzie miejsce na stole.
Składniki
- Gruzdy - 2 kg
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 4 l
- pomidory - 1,5 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ocet - 4 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- cukier - 50 g
- Sol - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby i umieść w rondlu z zimną wodą.
Dodaj sól, przyprawy i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać.
Zmiel pomidory w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj sok pomidorowy, przyprawy, cukier i sól. Dusić przez 10 minut.
Dodaj pokrojone grzyby, czosnek i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż w słoikach, zwiń piersi i owiń grubym kocem.