grzyby w pomidorach na zimę

1 godz. 0 min.
6 porcji
Grzyby w pomidorach na zimę
0

Prawdziwi zbieracze grzybów znają nie tylko subtelności zbierania grzybów, ale także najciekawsze przepisy na ich przygotowanie. Zapytaj ich, jak gotować grzyby w pomidorach, a na pewno powiedzą ci tę metodę. Taka przekąska zawsze znajdzie miejsce na stole.

Składniki

dla grzybów:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby i umieść w rondlu z zimną wodą.

Dodaj sól, przyprawy i gotuj przez 20 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać.

Zmiel pomidory w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj sok pomidorowy, przyprawy, cukier i sól. Dusić przez 10 minut.

Dodaj pokrojone grzyby, czosnek i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Ułóż w słoikach, zwiń piersi i owiń grubym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy