To warzywo jest często pozbawione uwagi, niemniej jednak można z niego przygotować wiele pysznych potraw. Polecam zacząć od tego prostego przepisu. Chrupiąca kalarepa to świetna alternatywa dla pikli i cukinii.
Składniki
dla kapusty:
- kalarepa - 2 kg
- sól - 1 art.
- woda - 3 L
do marynaty:
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 60 g
- sól - 40 g
- woda - 1,7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kapustę kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Zagotuj wodę, dodaj sól, kapustę i gotuj przez 2 minuty.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Umieść przyprawy i kalarepę w słoikach.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 1 minutę.
Wlej wrzącą marynatę do kapusty w słoikach i sterylizuj przez 10 minut.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy