Domowe konserwy rybne mają milion zalet, w porównaniu do sklepów. Najważniejsze z nich-zawsze dokładnie wiesz, co jest w składzie. I nie mniej ważna jest różnorodność, ponieważ możesz przygotować dowolną rybę w domu, a nie dwa lub trzy tego samego gatunku. Na przykład karpia.
Składniki
- Karp (oczyszczony) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- sos pomidorowy - 800 ml
- cebula - 2 kawałki
- cukier - 0.5 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- czosnek - 4 ząbki
- kminek - 0.5 art.
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- liść laurowy - 4 kawałki
- kolendra - 0.5 łyżeczka
- sól - 1.5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój karpia na kawałki i wymieszaj z solą.
Posiekaj cebulę i smaż na oleju na złoty kolor.
Połóż liście laurowe, czosnek i plastry korzenia pietruszki na dnie słoików.
Wymieszaj cebulę, sos pomidorowy i wszystkie inne przyprawy z cukrem.
Ułóż warstwy karpia i sos w słoikach.
Sterylizuj słoiki przez 25 minut we wrzącej wodzie i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy