Adjika pomidorowa z czosnkiem, papryką i jabłkami

1 godz. 0 min.
12 porcji
Adżika z pomidorów z czosnkiem, papryką i jabłkami
Atlas, stock.adobe.com
0

Co roku zamykam Adjikę na zimę i nie wyobrażam sobie, jak można się bez niej obejść! Niedawno wypróbowałem świetny przepis-adjika z pomidorów z czosnkiem, papryką i jabłkami. To coś niesamowitego! Owoce nadają wspaniały aromat i lekką kwaskowatość!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz z nasion, podziel czosnek na ząbki i obierz.

Zmiel jabłka, ostrą paprykę, czosnek i pomidory w blenderze.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.

Połącz wszystko w rondlu, dodaj masło, cukier i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Dodaj zmielony pieprz, sól i wlej ocet. Gotuj przez kolejne 10 minut, zdejmij z ognia i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy