półfabrykaty na zimę
05.02.2023
Adjika pomidorowa z czosnkiem, papryką i jabłkami
1 godz. 0 min.
12 porcji
Co roku zamykam Adjikę na zimę i nie wyobrażam sobie, jak można się bez niej obejść! Niedawno wypróbowałem świetny przepis-adjika z pomidorów z czosnkiem, papryką i jabłkami. To coś niesamowitego! Owoce nadają wspaniały aromat i lekką kwaskowatość!
Składniki
- pomidory - 3 kg
- jabłka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 150 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 120 ml
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz z nasion, podziel czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel jabłka, ostrą paprykę, czosnek i pomidory w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Połącz wszystko w rondlu, dodaj masło, cukier i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj zmielony pieprz, sól i wlej ocet. Gotuj przez kolejne 10 minut, zdejmij z ognia i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy