pieczenie 16.03.2022

pączki według GOST

50 min
5 porcji
Pączki według GOST
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Osobliwością tego przepisu jest bezpieczna metoda wyrabiania ciasta. Należy pamiętać, że drożdże są używane na sucho, a czas stania ciasta jest znacznie wydłużony. Gotowe pączki posyp cukrem granulowanym, cynamonem lub posiekanymi orzechami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.

Dodaj sól, jajko i stopione masło.

W małych porcjach wsyp przesianą mąkę i zagnieść ciasto.

Nasmaruj powierzchnię ciasta olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki szklanką lub specjalnym cięciem.

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy