Osobliwością tego przepisu jest bezpieczna metoda wyrabiania ciasta. Należy pamiętać, że drożdże są używane na sucho, a czas stania ciasta jest znacznie wydłużony. Gotowe pączki posyp cukrem granulowanym, cynamonem lub posiekanymi orzechami.
Składniki
- mąka - 600 g
- suche drożdże - 8 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 70 g
- sól - na czubku noża
- woda (ciepły) – 300 ml
- masło - 40 g
- Olej roślinny - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.
Dodaj sól, jajko i stopione masło.
W małych porcjach wsyp przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
Nasmaruj powierzchnię ciasta olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki szklanką lub specjalnym cięciem.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy