Trudno wyobrazić sobie prostszy przepis na domowe wypieki. Rogaliki francuskie można podawać z cukrem pudrem, miodem lub masłem. A może lubisz kanapkę z rogalikiem z szynką lub czerwoną rybą? Przygotuj Bazę, to kwestia gustu.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie (mrożone) – 500 g
- mąka (do toczenia) – 30 g
- jaja kurze (do smarowania) – 1 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż opakowanie mrożonego ciasta drożdżowego do lodówki na noc w celu rozmrożenia.
Stół posyp mąką, wyłóż ciasto, lekko rozwałkuj i pokrój w trójkąty o podstawie około 7 cm. Uformuj rogaliki, zwijając bajgiel. Nadaj produktom kształt półksiężyca.
W niewielkiej odległości od siebie umieść rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj produkty folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości.
Następnie zdejmij folię, posmaruj rogaliki ubitym jajkiem, aby uzyskać piękny połysk.
Piecz rogaliki z ciasta francuskiego w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C na złoty kolor (około 15-20 minut).
Podawaj rogaliki z masłem, dżemem, czekoladą lub jako bazę do pikantnych kanapek - w zależności od nastroju i preferencji smakowych.